Dana
Onze medewerkers staan voor je klaar

Survivalrun is een veelzijdige buitensport, die hindernissen combineert met hardlopen. Het is een uitdagende sport waarbij conditie, kracht, techniek, souplesse en doorzettingsvermogen belangrijk zijn. Naast het lopen en de hindernissen speelt ook de ‘strijd tegen de elementen’ een grote rol. Water, wind en de buitentemperatuur kosten extra energie tijdens een survivalrun.

Wat te verwachten tijdens een survivalrun?

Tijdens een survivalrun leg je grotendeels onverharde parcours rennend af. Paden, sloten, bossen, velden en af en toe een stukje asfalt. Onderweg neem je natuurlijke en gebouwde obstakels. Natuurlijke hindernissen zijn bijvoorbeeld duikers, omgevallen bomen en water doorwaden. De opgebouwde hindernissen en frames worden gevormd uit balken, netten, touwen, en allerlei creatieve samenstellingen ervan. Ook boogschieten, houthakken en kanoën kun je tegenkomen tijdens een survivalrun.

Verschil obstakelrun en survivalrun

Survivalrun is geen obstakelrun. Er zijn verschillende overeenkomsten zoals het hardlopen in combinatie met obstakels. Alleen dien je bij de hindernissen van een survivalrun bepaalde technieken te beheersen, zonder techniek gaat het je waarschijnlijk niet lukken.

Maar het grootste verschil is dat je bij een obstakelrun een hindernis mag doen en bij survivalrun altijd alle hindernissen moet voltooien. Bij de start van een survivalrun krijg je een bandje om je pols. Haal je een hindernis niet dan verlies je dit polsbandje. Het verliezen van het polsbandje zorgt voor straftijd, hierdoor kun je in het klassement niet hoog meer eindigen. Naast plezier in wat je doet is behoud van het polsbandje dè uitdaging van een survivalrun.

Survivalruns

Elk seizoen worden er ruim 35 survivalruns onder toezicht van de Survivalrun Bond Nederland (SBN) door heel Nederland en België georganiseerd. De SBN onderscheid hierbij recreatieve survivalruns en wedstrijdsurvivalruns (klassementswedstrijden).

Recreatieve survivalruns
Van de recreatieve survivalruns wordt geen klassement bijgehouden. Je kunt zonder SBN-lidmaatschap of licentie meedoen aan deze wedstrijden.

Wedstrijd survivalruns
De wedstrijd survivalruns zijn speciaal voor wedstrijdlopers. Hiervan wordt een klassement bijgehouden. Om wedstrijden te lopen moet je SBN-lid zijn en een wedstrijdlicentie hebben.

Meer info over de verschillende wedstrijdcategorieën en licenties vind je hier.