Is binnen of buiten sporten beter?

20 maart 2023
Is binnen of buiten sporten beter?

Als het gaat om sporten, zijn er veel verschillende manieren om in beweging te blijven. Sporten is een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl en biedt talloze voordelen. Als je wilt gaan sporten, heb je talloze opties. Zo kan je ervoor kiezen om in een sportschool te gaan staan, maar kan je er ook voor kiezen om buiten te sporten. Waarschijnlijk denk je dat binnen of buiten sporten geen verschil uitmaakt. Sporten heeft ongeacht waar je sport vele voordelen. Maar wat is nu het beste?

Buiten sporten heeft de laatste jaren flink populariteit gewonnen en het is niet moeilijk te begrijpen waarom dit zo is. Buiten sporten heeft namelijk vele positieve effecten op zowel ons fysieke als mentale welzijn. Zo werkt de natuurlijke lucht bijvoorbeeld stress verminderend. Lees snel verder en kom erachter wat de voordelen zijn van buiten sporten.

 

Effecten van buiten sporten

Buiten sporten heeft vele voordelen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat buitensporters minder last hebben van spanning, despressie en boosheid. Onderzoekers van de universiteit van Glasgow kwamen er zelfs achter dat 50% van de mensen die in de in de natuur sporten zelfs vrolijker zijn dan de mensen die binnen sporten. Blootstelling aan de natuur, de frisse lucht en natuurlijk licht hebben een zeer positief effect op humeur en je algemene mentale gesteldheid. Ook heeft het sporten in de natuur een positief effect op jouw concentratie. Sporten in de frisse openlucht bevordert dit namelijk. Ook wordt met sporten in de frisse lucht het risico op bepaalde ziekten te verminderd. Verder heeft buiten sporten ook een positief effect na afloop van je training. Mensen die in de natuur sporten zijn over het algemeen energieker en vrolijker na afloop van een training. Dus slechte dag of stress? Kies voor een van onze buiten groepslessen.

 

Verbeter je slaapkwaliteit met buitensport

Slapeloosheid kan een lastig probleem zijn om mee om te gaan. Het kan je hele dag verpesten en zelfs invloed hebben op je stemming en energieniveau. Het is echter niet alleen de fysieke activiteit die kan helpen bij het verbeteren van jouw slaap. Het verplaatsen van jouw sportroutine naar buiten kan ook een groot verschil maken. Door buiten te sporten, krijg je namelijk een flinke dosis frisse lucht binnen en dit kan op zijn beurt helpen om de symptomen van slapeloosheid te verminderen.

Studies hebben aangetoond dat de lucht buiten rijker is aan zuurstof en minder verontreinigd is dan de lucht binnen. Dit kan helpen om de hersenen te stimuleren en de slaapkwaliteit te verbeteren. Bovendien kan het feit dat je in de openlucht bent je humeur verbeteren en je mentale gezondheid een boost geven, wat op zijn beurt ook bijdraagt ​​aan een betere slaapkwaliteit.

Verminder risico's op gezondheidsproblemen

Ook vermindert sporten in de natuur het risico op gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes en hartaandoeningen. Verder heeft buiten sporten een positief effect op je vitamine D-inname. Vitamine D wordt aangemaakt wanneer je huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Dit betekent dat je lichaam een natuurlijke bron van vitamine D krijgt als je buiten sport. Vitamine D is essentieel voor het behoud van sterke botten en spieren en het opbouwen van weerstand.  Hoewel zonlicht gezond is, kan zonlicht ook er voor zorgen dat je je verbrand. Bescherm en hydrateer je daarom tijdens je work-out goed met een goede crème.

Verder zorgt buiten sporten over het algemeen voor meer uitdaging. Denk hierbij aan factoren zoals wind, heuvels en ongelijke ondergrond. Dit kan je helpen om je fysieke en mentale vaardigheden te verbeteren en je uitdagingen te bieden die je niet binnenshuis zou vinden.

Naast al deze positieve effecten ontmoet je bij het sporten vaak nieuwe mensen en leg je vaak nieuwe sociale contacten. Dit kan helpen om deel uit te maken van een gemeenschap van gelijkgestemde individuen die dezelfde passie delen voor sport en gezondheid. Sporten is een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten die dezelfde interesses hebben als jou. Wellicht maak je wel vrienden voor het leven! Meer weten over waarom samen sporten zo belangrijk kan zijn, lees je in onze blog “Waarom samen sporten belangrijk is!”

Wat voor buiten sporten zijn er?

Buiten sporten kent dus vele voordelen en is dus veel uitdagender dan binnen sporten. Maar hoe begin je? Misschien heb je geen idee wat voor buitensporten er allemaal zijn? Wij bij Outdoor Valley Sports zijn hierin gespecialiseerd en bieden verschillende buiten groepslessen aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onze bootcamptraining, survivalrun training of onze kettlebell training. Alle trainingen worden gegeven door ervaren en gepassioneerde trainers die gespecialiseerd zijn in hun sport. Hierdoor ben je verzekerd van deskundig advies en professionele trainingen. Geen enkele training is hetzelfde en dus blijft het programma iedere keer weer heel uitdagend. De programma’s die wij aanbieden zijn geschikt voor zowel de beginnende sporten als de gevorderde sporter. Begin je bijvoorbeeld net met sporten? Bekijk dan onze beginners bootcamp.

Dus, binnen of buiten?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is sporten een essentieel onderdeel van een gezonde leefroutine. Onderzoek toont aan dat sporten kan helpen om angst en depressie te verminderen. Op de vraag “wat is beter binnen of buiten sporten“ kunnen we concluderen dat sporten is de frisse lucht het beste scoort. Zoals in het begin al aangegeven heeft het sporten in de buitenlucht veel meer voordelen dan binnen sporten. Het vermindert onder andere stress en het verbetert het immuunsysteem waardoor de kans op ziektes kleiner wordt. Ook leer je de natuur om je heen nog beter te waarderen en heb je tijdens je buiten work-out veel variatie. Tot slot bevorderd sporten in de natuur ook je slaap en je humeur.

Bij Outdoor Valley zijn wij gelukkig gespecialiseerd in buiten sporten. Er nog niet over uit welke les je wilt volgen? Volg eens een gratis proefles.

Bron: Medisch Spectrum Twente